IZLOŽBA ANTIMASONSKI PLAKATI

Tematska izložba Antimasonski plakati biće otvorena u petak, 14. novembra od 18h u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu.

Plakati su deo Velike antimasonske izložbe koja je, nakon okupacije nacista 1941. godine, bila otvorena u oktobru 1941. u Beogradu. Finansirali su je Nemci, koji su težili produbljivanju već rasplamsale mržnje prema Jevrejima.

Posteri su prenosili poruku da su Jevreji drevni neprijatelji srpskog naroda i da Srbi ne treba da čekaju Nemce kako bi započeli istrebljivanje Jevreja. Judaizam, prikazan na stereotipan, ortodoksan način, predstavljen je kao izvor svetskog zla. Taj način antisemitističke propagande Jevreje je prikazao istovremeno kao kapitaliste i komuniste, kao varljivu cionističku silu koja vlada nad svim aspektima evropskog, pa i svetskog ekonomskog života.

Izložbu Antimasonski plakati čini 17 originalnih i tri plakata replicirana na dimenzije postojećih, koji su izrađeni prema fotografijama plakata originalne postavke iz 1941. Izložba je prvi put, nakon više od četiri decenije postavljena u Zagrebu 2013. godine u sklopu Festivala tolerancije, a nakon toga i u Sarajevu, u memorijalnoj galeriji 11/07/95 posvećenoj Srebrenici, kao i u Tuzli.

nista-ni-o-cemuIZLOŽBA NIŠTA NI O ČEMU

Izložba Ništa ni o čemu biće otvorena u subotu, 15. novembra od 17h u galeriji O3one u Beogradu.

Ništa ni o čemu je izložba ilustracija, fotomontaža, tekstova i video radova nastalih kao deo aktivnosti na društvenim mrežama, gotovo jedinom preostalom mediju u Srbiji kroz koji je moguće ostvariti nezavisan angažman i kritički pogled na nasu političku i širu društvenu stvarnost.

Svojim radovima autor se suprotstavljao političkim stranputicama kojima se Srbija kretala i zalagao za pomirenje, toleranciju i odmak od sistema vrednosti koji je našu zemlju i njeno bliže okruženje pretvorio u područje konstantne krize i sinonim za nestabilnost i tenziju.

O autoru:

Srđan Ćešić rođen je 19. aprila 1969. godine. Završio je studije vizuelne komunikacije na International College of Arts and Sciences u Milanu.

Scenarista je i reditelj satiričnih emisija „Nikad izvini“, „Iz nepoznatih razloga“ i „UPS!“. Pored pomenutog objavljivao je političke ilustracije u časopisima Intervju, Borba i NIN.

Kao umetnički direktor, dizajner i reditelj radio je na brojnim marketinškim, političkim i društveno angažovanim kampanjama.