IMG_0125ALEKSANDAR AJZINBERG

Datum i vrijeme: 13. 11. 2014 u 11:00

Lokacija: sala “Amerikana” Dom omladine Beograda

Aleksandar Ajzinberg beogradski je arhitekt koji se zbog svog židovskog podrijetla morao skrivati većinu Drugog svjetskog rata. Ajzinbergova ratna priča u znatnom djelu nalikuje filmu koji je se prikazuje u sklopu programa, a učenicima će održati izlaganje uz pomoć fotografija kojima će predstaviti svoju mladost – od odvođenja njegova oca, preko bijega iz zatvora s majkom i trogodišnjeg skrivanja u planinama Homolja pa sve do izdavanja knjige Pisma Matveju. Za ovu je knjigu 2006. dobio godišnju nagradu Saveza židovskih zajednica u Srbiji, a njegovo je petosatno svjedočanstvo pohranjeno u arhivi Zaklade USC Shoah. Program će biti otvoren projekcijom filma Trči, dječače, trčinakon čega će Aleksandar Ajzinberg održati predavanje o svom iskustvu iz Drugog svjetskog rata, a na kraju će biti pokrenuta diskusija s učenicima.

MIRKO ILIĆ – Simboli mržnje

Datum i vrijeme: 14. 11. 2014 u 11:00

Lokacija: sala “Amerikana” Dom omladine Beograda

Mirko Ilić održat će multimedijalno predavanje u sklopu kojeg će govoriti o neofašističkoj ikonografiji prisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje Simboli mržnje ima za temu lokalni, odnosno regionalni problem prešutkivanja, tj. nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje neonacističkih grupa (skinheadsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Sa ovim predavanje Mirko Ilić gostovao je u Zagrebu (na stručnom predavanju), Sarajevu, kao i Beogradu.

Predavanja će se sastojati od dva dijela, govora Mirka Ilića na temu simbola mržnje i diskusije sa prisutnim učenicima i studentima o istoj temi.